Hamburg

De tweede stad van Duitsland op 4,5 uur rijden van Utrecht stond al jaren op mijn lijstje en nu ik mijn ‘sabbatical’ heb had ik ineens de kans om er van woensdag tot en met vrijdag heen te gaan. Hoewel Hamburg 100km landinwaarts ligt is het een grote havenstad. Het leuke was dat ik samen met een vriend was die de afgelopen jaren de mooiste kantoorgebouwen van Nederland ontwikkeld heeft en dat we er door deze gedeelde interesse in de gebouwde omgeving een soort studiereis van hebben gemaakt. Een studiereis met de nodige culinaire en alcoholische versnaperingen en een goed oog voor de zeer afwisselende demografie 🙂

Verblijf en fietsen in Hamburg

Het voordeel van een reisje naar Hamburg van woensdag tot vrijdag is dat de (toeristen)hotels de helft goedkoper zijn dan in het weekend. Reken in het weekend zeker op prijzen van 130 euro per nacht per kamer. Het nadeel van niet in het weekend naar Hamburg gaan is natuurlijk wel dat je de beroemde Fischmarkt op zondagochtend niet kan bezoeken, prima excuus om nog een keer terug te gaan! Wij zaten in het Urban Home Hotel in Wilhelmsburg onder het haven gebied aan de zuidoever van de Elbe. Een zeer multiculti-buurt met vooral goede Turkse restaurants. Vanwege het super mooie weer zijn wij eigenlijk de hele dag op pad geweest in het centrum van Hamburg en hebben we dus weinig van de directe omgeving van het hotel gezien. Omdat wij vrij ver van het centrum zaten hadden we vouwfietsen meegenomen, fietsen in Hamburg is sowieso een gouden tip! Er is een stadfietsenplan, StadtRad, voor 5 euro word je een jaar abonnee en het gebruik van de fietsen is de eerste 30 minuten gratis.

Omdat wij aan de zuidkant van de Elbe zaten hadden wij het plezier dat we door de St. Pauli-Elbtunnel naar het centrum van Hamburg fietsten. De Elbtunnel is al meer dan 100 jaar oud (opening in 1911). Het is een Einbahnsweg en de derde keer dat wij erdoor gingen hadden we tot onze grote verbazing daadwerkelijk een auto als tegenligger in de tunnel met een doorsnede van 6 meter. Als je van zuid naar noord gaat mag je officieel ook niet fietsen door de tunnel, wel steppen.

St. Pauli Landungsbrücken en stadstranden

Wanneer je weer boven komt met de prachtige ouderwetse of de moderne lift sta je ineens midden in het toeristische havengebied bij de St. Pauli Landungsbrücken, de vroegere passagiersterminal. Nu zijn de pontons volop in gebruik als snackbarretjes waar ze broodjes belegd met alle soorten vis verkopen, ook zijn er souvenirwinkels en terrasjes. De populairste en best uitziende Fischbrötchenbude is zeker Brücke 10. Op de verhoging van de pontons, boven de visbroodjeszaakjes, zijn barretjes met terras en bovenop de parkeergarage achter de pontons zitten een aantsl stadsstrandtenten. Midden april 2019 met gemiddeld 23 graden en volle zon was Dock 3, onze favoriete spot in Hamburg. Het grote pluspunt van deze Beachclub is dat naast de goede Weizen in de ligstoelen in het zand ook het eten hier heerlijk was. De Flammkuchen met verse zalm en tomaat, en ook de variant met geitenkaas en spinazie waren heerlijk! Voor de extra ‘gezondheid’ bij de Weizen hebben we ook de Buddha Bowl nog even geprobeerd, ook erg lekker.

Portugese wijk

Voor het avondeten gingen we eigenlijk op zoek naar een goed visrestaurant. Na wat onduidelijkheid over restaurants die Fischmarkt heten maar niet bij de Fischmarkt liggen, kwamen we uiteindelijk per ongeluk terecht in de Portugese wijk. Hier vind je in drie stratenblokken wel 30 Portugese en Spaanse/tapas restaurants. Na wat google-werk zijn wij bij Lusitano naar binnen gegaan. We hadden ons inmiddels al over de visrestaurantbehoefte heen gezet en hebben ons zonder spijt overgegeven aan de Portugese keuken. Als voorgerecht de Sopa de alho, heldere knoflooksoep met brood en ei. Deze smaakte precies zoals mijn moeder deze maakte na de (culinaire) pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, heerlijk! Wel een aanrader om allemaal deze soep te nemen als je de rest van de avond nog met z’n allen op stap gaat.. Daarna hadden we gestoofd konijn en heerlijke lamskoteletten. Het restaurant is alles behalve chic maar het eten is echt en top Portugees, even schakelen in Hamburg maar ook heerlijk voor de afwisseling.

Nightlife: de Reeperbahn en skybars

En dan is het 22:00u en echt de hoogste tijd om eens met eigen ogen te zien wat die Reeperbahn nou eigenlijk is. Op naar St. Pauli, de buurt waar de beroemde voetbalclub vandaan komt (lees of kijk vooral ook J. Kessels the Novel voordat je naar Hamburg gaat). Onze eerste kennismaking met de Reeperbahn was in een rokerige kroeg met een slechte band waar een groep Deense mannen een vrijgezellenfeest opvoerde, zoals het hoort dus. Helaas was het bier hier niet te drinken dus tijd voor een cocktail! Op zoek naar een cocktailbar kwamen we uit bij het St. Pauli Klubhaus en daarin bevindt zich de Sommersalon met happy hour tot 0:00u, alle cocktails 6 euro. Jetzt geht’s los! Heerlijk dansen op de hits uit de 00’s en een photoboot, mijn guilty pleasures.

Rond 1:00u waren we wel een beetje uitgedanst en de cocktails begonnen ook hun werk te doen dus tijd voor de fiets naar huis. Op weg naar de Elbtunnel (die 24 uur per dag open is) kwamen we langs een Skylinebar die we aan het begin van de avond al hadden willen bezoeken, 20up in het Empire Riverside. Toch maar even de vouwfietsjes tegen de gevel parkeren en met de lift naar boven. Net op tijd voor de laatste ronde om 1:30u dus toch nog maar een cocktail. Een iets chiquere dit keer met een fantastisch uitzicht!

Het oude en het nieuwe Hamburg

Na een avondje stappen gelukkig nog een fietstochtje, de volgende dag voelden wij ons natuurlijk kiplekker 😉 Tijd voor wat cultuur en architectuur! Ook dat vind je in overvloed in Hamburg. De Elbphilharmonie is het beroemdste gebouw van Hamburg, niet alleen vanwege de buitensporige budgetoverschrijding bij de bouw met 550 miljoen euro. Je kan voor 2 euro een toegangsticket kopen voor een tijdslot om het plaza met rondom een balkon te bezoeken, dit is de toegangsverdieping voor de concertzalen. De concertzalen zelf zijn met dit ticket helaas niet te bezoeken. De vormen van de glazen wanden met draaideuren deden mij denken aan de Aalto vazen van Iittala, bizar om te bedenken wat een werk het moet zijn om dit allemaal zo uit te denken en te maken. En wat een geld dat kost.. de gebogen ramen in de bovenliggende verdiepingen kosten 20.000 euro per stuk.

De Elbphilharmonie ligt in het stadsdeel Hafencity, het moderne zakencentrum. Het leuke is dat dit vlak naast Speicherstadt met de oude bakstenen pakhuizen ligt. Uiteraard wilden ook wij hét beeld van Hamburg van het door een bakstenen pakhuis gespleten kanaal in het echt zien en dat lag mooi op de route naar de volgende bestemming: de Deichtorhallen. De Deichtorhallen zijn twee hallen met staal en glas constructies waarin zich een museum voor hedendaagse kunst en fotografie bevindt. Buiten de mooie ruimte waren de tentoonstellingen HYPER, over kunst in combinatie met de muziekindustrie, en de fototentoonstelling Generation Wealth van Lauren Greenfield ook zeker de moeite waard. Hier kan je zien wat de huidige tentoonstellingen zijn. Shotje cultuur en architectuur ook weer gehad, op naar de beachclub!

Culinair Hamburg

Ons plan om nog even te rusten voor we ons weer in het uitgaansleven stortten was gesneuveld in de Weizen en de zon maar het voornemen om nu toch echt een goed (vis)restaurant te vinden stond als een paal boven water. Met tips van neef Pieter op zak begonnen we te bellen om een tafel te reserveren, dat was natuurlijk erg naïef. Voor Salt&Silver, 100200 Kitchen en de Bullerei gaan we nog een keer terug naar Hamburg, met plezier! We hadden de buurt van de Fischmarkt nog niet gezien en valt toch te verwachten dat daar een visrestaurant is. Wij zijn terecht gekomen bij La Vela, naast de Fischmarkt, een Italiaans restaurant met een goed vismenu. Erg smakelijk maar qua prijs-kwaliteitverhouding geen uitblinker. Op mijn lijstje voor de volgende keer staat ook nog Hummer Pedersen, deze zat helaas ook vol.

Na een goed diner met top gezelschap en een goed gesprek werd het tijd voor het tweede deel van de Reeperbahn en een biertje in de Astra Brauerei. Ook hier kwamen we weer net op tijd voor de laatste ronde, dat is hier op donderdag al om 0:00u, en dat was wel jammer want wij hadden wel meer biertjes als de Inkasso IPA en Luden Lager willen proeven. De menukaart zag er ook prima uit voor een smakelijke stevige bodem voor een avondje Reeperbahn. Wij zijn nog even op zoek gegaan naar een Gin-Tonic en een currywurst maar die zijn er vast betere te vinden in Hamburg dan op de Reeperbahn.

Ontbijt in de zon aan het Alstermeer

Het plan voor de laatste ochtend voor vertrek was een picknick bij het Alstermeer maar toen wij ontdekten dat er ook terrasjes waren zijn we toch van het picknick idee afgestapt. De ambassadewijken rondom de Binnenalster en de Außenalster zijn alleen al een bezoekje waard, prachtige gebouwen aan brede lanen en mooie nieuwbouwprojecten met exclusieve appartementen. Aan de Binnenalster ligt ook de Hamburger Kunsthalle, wij hadden dit keer gekozen voor de Deichtorhallen maar wie weet voor de volgende keer. We hebben de auto geparkeerd bij de Sophienterrasse en zijn naar de Alster Cliff bij de veerbootsteiger gelopen voor een heerlijk ontbijt in de voor ons laatste Hamburgse zonnestralen. Een mooie afsluiter van een zeer geslaagd midden in de week weekendje weg!

Let’s go!

In de afgelopen 15 jaar ben ik met veel plezier meer dan 100 weekendjes weg geweest. Je zou dus gerust kunnen zeggen dat het mijn hobby is 🙂

Van vrienden en kennissen, en vrienden van vrienden en kennissen van kennissen, krijg ik vaak de vraag of ik hier of daar wel eens geweest ben en of ik dan misschien nog tips heb. Dit gaat vaak zowel over de reis ernaartoe als de bezienswaardigheden en adresjes voor lekker en gezellig eten en drinken ter plaatse. Met deze website wil ik de beste tips die ik de afgelopen tijd verzameld heb graag met iedereen delen die daar belangstelling voor heeft.

Mijn weekendjes weg zijn in de afgelopen 15 jaar behoorlijk veranderd; ik begon als kersverse student met weekendjes naar Duitsland en België met mijn toenmalige vriendje, toen tijdens mijn studietijd en stageperioden met vrienden in het nieuwe Ryanair tijdperk vanaf Eindhoven Airport, daarna tijdens mijn eerste en opvolgende banen met een echt salaris en de laatste vijf jaar ook met kinderen. Al deze weekendjes waren top, het is de kunst om overal nieuwsgierig te zijn naar de mogelijkheden die een stad of gebied te bieden heeft voor jouw gezelschap en natuurlijk kies je daar op voorhand de bestemming ook al op uit. Toch kan ik je zeggen dat een weekendje Sevilla met kinderen zeker net zo leuk is als een weekendje Sevilla met je beste vriendin!

Ik hoop jullie met mijn reisverslagjes veel inspiratie te kunnen geven voor jullie volgende bestemming en jullie tips voor mooie bezienswaardigheden, leuke activiteiten, adresjes voor het beste eten of vragen zijn meer dan welkom!

Bad-Neuenahr & Ahrweiler

Een wijngebied op nog geen 3 uur rijden van Utrecht; de Ahr. Het voordeel van de Ahr ten opzichte van de Moezel is dat je er volledig over snelwegen naar toe rijdt. Ook prima te doen op vrijdagmiddag na het werk, vertrek rond 16:00u en je zit voor een richtig Duitse maaltijd vergezeld door een glas Spätburgunder in Ahrweiler of Bad-Neuenahr.

Vestingstad en kuuroord

Hoewel het op de kaart één plaats is bestaat het wel degelijk uit twee verschillende kernen. Wij kozen in april 2017 voor Ahrweiler, dit is een oud vestingstadje met oude stadsmuren en -poorten, een mooie grote markt met een kerk in het midden en veel (toeristische) eet- en drinkgelegenheden. Bad-Neuenahr is een oud kuuroord, wat chiquer dan Ahrweiler met een nog hogere gemiddelde leeftijd van de bezoekers. Wij waren er net voor Pasen waardoor er dit weekend een paasmarkt was. Ook zaten we midden in het heerlijke aspergeseizoen, daar houden de Duitsers gelukkig ook erg van.
In Ahrweiler is het leuk om een appartementje binnen de stadsmuren te huren. Wij hadden dit via Booking.com gedaan voor ongeveer 80 euro per nacht. De meisjes sliepen nog in campingbedjes maar er was anders ook een slaapbank in de woonkamer. Na aankomst zijn we bij Weinstube Franz Coels wat gaan eten, Bratwurst en Flammkuchen! Voor de meisjes heerlijke druivensap en voor ons de eerste Spätburgunders van het weekend, proost!

Wijngebied de Ahr

Maar uiteraard hebben ze hier ook heerlijke Riesling, voor de beste Riesling die ik heb gedronken moet je naar de Ahr Vinothek. Ze hebben hier alle Ahr wijnen en de eigenaar heeft ook zijn eigen botteling, hiervoor zoekt hij zelf bij alle wijnboeren aan de Ahr de druiven uit. Mijn favoriet is de Vulkan Riesling, heel veel mineralen uit de rijke vulkaangrond die je proeft in de combinatie met de zuren en de suiker van de Riesling druif. Wat ook leuk is om te weten is dat de Spätburgunderdruif, het parade paardje van de Ahr, dezelfde druif is als de Pinot Noir. Van deze druif worden ook rosé en Blanc de Noir (witte wijn van blauwe druif) gemaakt, allemaal leuk om te proeven! Je kan bij de Ahr Vinothek flessen voor thuis kopen maar je kan ook glazen wijn kopen die je dan op één van de bankjes op het marktplein kan opdrinken. Bijvoorbeeld bij de fontein, waar de meisjes zich ondertussen met blote voeten en alsnog kletsnatte kleren in het warme weer vermaakt hebben.

Er is ook een stadscamping net buiten de stadsmuren, daar is mijn zus een week later als die hard kampeerder met haar vriend gaan staan om ook van het leven aan de Ahr te genieten, letterlijk. Aan de andere kant van de brug op de oever waar ook de camping is, is een grote speeltuin voor jonge en oudere kinderen. Hier hebben de meisjes zich ondanks het niet super mooie weer ook prima vermaakt met de trein, schommels en klimmuur.

Kuren in de thermen van Bad-Neuenahr

De tweede dag zijn we naar het kuurbad in Bad-Neuenahr geweest, de Ahr Thermen. Omdat we met de meisjes waren konden we niet in de sauna’s maar van mijn zus begreep ik dat het een mooi sauna complex is. Bad-Neuenahr is een stuk chiquer dan Ahrweiler, een echt kuuroord. Gelukkig houden ze ook hier van Kaffee und Kuchen en dat is heerlijk na zo’n kuurbad. Aan de overkant van de Ahr, aan de Lindenstraße, zitten een aantal koffiezaakjes met terras.

Het culinaire Duitse leven

Voor het avondeten zijn we in Ahrweiler op zoek gegaan naar een richtig Deutsche maaltijd en die hebben we gevonden bij de Eifelstube. Hoewel we er al drie keer langsgelopen waren en toch op zoek bleven naar iets anders in de overtuiging dat het echt veel te toeristisch was, smaakten de Eisbein mit Bratkartoffeln en de frische Spargel heerlijk! Ik ben ook altijd groot fan van de Beilagensalat met ingelegde groenten, kool en yoghurt dressing. Een Spätburgunder van Weingut J.J. Adeneuer maakt het dan helemaal af.

De zondag zijn we begonnen met een heerlijk Frühstück bij Raths Bäckerei Konditorei, dit beviel eerlijk gezegd een stuk beter dan het ontbijt bij Cafe W.J. Schragen op zaterdagochtend. Daarna hebben wij dit weekend nog even fonteinpret bij de paasmarkt gehad maar ik kan me voorstellen dat, wanneer we zonder kinderen waren geweest, wij op zaterdag een uitgebreide lunch met wijnproeverij bij Dagernova in Dernau hadden gedaan en op zondagmiddag voor de terugreis nog even de Ahr-Thermen inclusief Saunabereich hadden bezocht. Volgende keer!