Bad Bertrich

Bad wat?! Ja, Bad Bertrich, een heel klein dorpje tussen de Moezel en de Vulkaneifel in. Dat is fantastisch want Schalkenmehren in de Vulkaneifel en Zell an der Mosel zijn nog twee van mijn favoriete bestemmingen voor een weekendje weg, daarover later meer. Bad Bertrich is er dus ook één en dan vooral om te relaxen want, je raadt het al, Bad Bertrich is een kuuroord.

Reis en verblijf

Je rijdt in 3 uur van Utrecht naar Bad Bertrich. Heel eerlijk gezegd is het best een eind en dat komt vooral doordat je het laatste stuk binnendoor moet omdat om een bij mij niet bekende reden de Duitsers er nooit aan toe zijn gekomen om de A1 snelweg richting Trier helemaal af te maken. Tot Maria Laach rijd je wel aan één stuk door over de snelweg en iets verderop kan je nog een stukje van de A48 meepakken maar het laatste stukje rij je door dorpjes vanaf de vlakte van de (vulkan)eifel het dal in richting de Moezel. Als je in de ochtend vertrekt vanuit Nederland is het top om een lunch in Schalkenmehren te doen bij Café Maarblick. Na een stevige Schnitzel mit Jägersoße und Brattkartoffeln is een wandeling rondom het Maar een welkome afwisseling. Vooral in de zomer is dit prachtig en kan je zelfs nog een duikje doen in het Maarbad.

Maar dit weekend is het herfst, vertrekken we om 17:00u en gaan we rechtstreeks naar Bad Bertrich. Dat kon beter qua planning want de meeste restaurants sluiten om 20:30u de keuken als de dagen korter worden. Gelukkig konden we bij Alt Kurfürst nog terecht voor een richtig Deutsche maaltijd van Schnitzel mit Pommes en een Schlemmersalat vergezeld door een heerlijke Hefeweizen. Na dit warme welkom was het tijd om naar ons appartement te gaan. Het Posthotel in Bad Bertrich is twee jaar geleden volledig gerenoveerd en beschikt over ruime appartementen. Het ligt aan de hoofdstraat en is vanaf de oostelijke ingang van het dorp nog net te bereiken met de auto. De hoofdstraat van Bad Bertrich is namelijk de enige weg die van oost naar west door het dorp loopt tussen enerzijds het riviertje de Ußbach en anderzijds de bergwand en is in het midden van het dorp autovrij. Om van oost naar west te komen met de auto, of andersom, moet je om het dorp heen, door twee tunnels onder de bergen door. Het is dus handig om bij het boeken van een hotel op te letten aan welke kant je het dorp in moet rijden om het te bereiken. Wij hebben al een groot aantal hotels en appartementen bezocht in Bad Bertrich. Haus Hohenzollern heeft fijne hotelkamers en in het bijbehorende restaurant Schnitzelhaus hebben ze ook pannenkoeken voor de kinderen. De hotelkamers van het Parkhotel zijn ook prima en in dit hotel kun je ook fijne wellness- en culinaire arrangementen boeken. Daarbij ligt het Parkhotel direct naast het Kurfürstliches Schlösschen met de mooie binnentuin. Op booking.com vind je daarbij nog een groot aanbod aan hotels en appartementen, zoals ik al zei, het is een echt kuuroord.

Kuren en wandelen in Bad Bertrich

Dat Bad Bertrich een kuuroord is, is trouwens ook goed te zien aan de gemiddelde leeftijd van de bezoekers, die ligt vrij hoog. Er zijn verschillende revalidatie- en kuurhuizen in het dorpje. Dit heeft alles te maken met de Glaubersalzquelle, de enige in Duitsland die al door de Romeinen ontdekt en geëxploiteerd is. Het Kurfürstliches Schlössen is in 1787 gebouwd voor de Clemens Wenzeslaus, de Keurvorst van Trier. Inmiddels is de Vulkaneifeltherme een groot kuurcomplex met thermaalbad en saunagedeelte. In het thermaalbad kan je heerlijk binnen en buiten zwemmen of bubbelen in één van de bubbelbaden. In het saunagedeelte kan je gebruik maken van de 5 sauna’s, het stoombad, de voetenbadjes, het buitenzwembad, de ligweide en ruime rustruimtes. Ook de gastronomie in zowel het thermaalbad als het saunagedeelte is top, je kan hier terecht voor een echte Duitse maaltijd maar ook voor ontbijt, salades en natuurlijk Kaffee und Kuchen. Het fijne van de Vulkaneifeltherme is ook nog de prijs: een dagkaart voor thermaalbad en sauna is € 20,-. Als je in Bad Bertrich overnacht krijg je een Gästekarte, hiermee krijg je bij verschillende restaurants, winkels en activiteiten korting. Zo ook bij de Vulkaneifeltherme, met de gastenkaart krijg je namelijk 3 uur toegang tot de thermen voor de prijs van 2 uur (€ 15,-). En als je 3 uur net te kort vindt kan je ervoor kiezen om minstens € 5,- in de horeca van de thermen uit te geven want dan krijg je nog een uur verlenging van je entreebewijs. Je kan natuurlijk ook gewoon de hele dag in de thermen verblijven met de dagkaart voor totale ontspanning maar er is nog genoeg te doen in Bad Bertrich dus ik ga meestal voor de 3-uurskaart. Kinderen kunnen vanaf 3 jaar het thermaalbad in en er zijn ook allerlei familie entreepakketten, vanwege de hoge concentratie van mineralen wordt het voor kinderen onder de 3 jaar afgeraden.

Na een kuurochtendje inclusief lunch is het leuk om één van de wandelroutes in de bergen rondom het dorpje te maken. Bij de toeristeninformatie kan je verschillende wandelkaarten kopen en in en rondom het dorp staan veel wandelroutes aangegeven op de groen met gele bordjes. Bad Bertrich ligt echt in een kom, het Üßbachtal, en je kan een rondje over de steile bergwanden rondom het dorp lopen, bijvoorbeeld naar het uitzichtpunt bij de Hohenzollernturm. Dit is wel voor gevorderde klimmers, de paden zijn vrij steil en smal. Met kinderen, of wanneer je niet zo’n zin hebt in steile bergpaden, is het ook leuk om naar de Elfengrotte te lopen. (En als je eigenlijk echt helemaal geen zin hebt om te lopen kan je hier ook met de auto naartoe want er is een grote parkeerplaats bij hotel/restaurant Elfenmühle). Na deze al dan niet sportieve activiteiten hebben we zeker wel Kaffee und Kuchen verdiend! Die vind je op vele plekken in Bad Bertrich maar de beste taarten zijn te vinden bij Eiscafe Vittoria midden in het dorp. In de zomer hebben ze hier ook een fijn terras in een soort binnentuin. De Flocken Sahne Torte is mijn favoriet, een soort enorme soes met een paar frambozen erin. Maar eigenlijk zijn alle taarten hier heerlijk en op z’n minst prachtig om naar te kijken in de vitrines. Wij bestellen altijd graag drie verschillende stukken zodat je een eigen taartbuffetje op je tafel hebt. Overigens hebben ze bij Eiscafe Vittoria ook een aantal kleine (Duitse) gerechten en in de zomer heerlijk ijs, maar ook pizza’s, zoals het echte Italianen betaamt.

En wat moet je dan nog in het kleine Bad Bertrich? Vies water drinken! (zoals mijn dochters het noemen) Bij de ingang van de Kursaalin de Kurgarten, naast het Kurfürstliches Schlösschen, is de bron van het Glaubersalz water te vinden. Hier kan je met de bekertjes je eigen glaubersalz drinkkuur nuttigen. Buiten de mooie tuin bij het slot, de kuurzaal en vanuit de tuin gezien links van het chique hotel Häckers Fürstenhof zit nog een oude leeuwenkop waar drie keer per dag Glaubersalzwater getapt kan worden voor de grootverbruikers. En om het kuurdagje dan af te maken is het leuk om langs het riviertje de Üß naar het Landschaftstherapeutischer Park Römerkessel, zo, nu jij weer. Dit park ligt rondom een berg waar een oud kerkje met bergaafplaats en stilte tuin op ligt. In het omringende park zijn verschillende landschappen met vermeende therapeutische werkingen aangelegd. Zo is er een Feng-Shui-pad en zijn er delen met heilzame planten en bloemen maar ook met horrorplanten en -bloemen. Mijn favoriete deel van dit park is het Kneipp-blote-voetenpad. Dit heb je op verschillende plekken in Duitsland en als ik er ergens één tegenkom trek ik altijd mijn schoenen en sokken even uit voor een rondje. Verderop richting de Schwanenteich (zwanenvijver) is het favoriete deel van het park van mijn dochters te vinden: de speeltuin! En de zwanenvijver zelf vinden zij natuurlijk ook erg leuk. In de zomer kan je  trouwens ook heerlijk in de zon liggen op één van de mooie ligstoelen in het park.

Italiaanse of Duitse pizza?

Uiteraard kan er na zo’n gezonde ervaring en misschien een klein dutje nog best een heerlijke pasta of pizza bij. Hiervoor ben je bij La Dolce Vita op het beste adres. Het is een heel klein restaurantje met binnen maar 5 tafeltjes en buiten een iets ruimer terras. In de winter of als het regent moet je dus geluk hebben om een tafeltje te kunnen krijgen of van te voren even reserveren. Het wordt gerund door een Italiaanse familie, vader en moeder in de keuken en dochterlief als gastvrouw. Onze favoriet is de combinazione, drie soorten pasta in een ragoutsaus gegratineerd met kaas. Een pizza of de penne Siciliana uit de oven zijn ook altijd heerlijk maar eigenlijk heb ik hier altijd heerlijk gegeten en de prijzen zijn ook zeer aangenaam 🙂 Als je liever iets meer in de Duitse sferen blijft maar toch ook wel zin hebt in een soort pizza dan kan je in Bad Bertrich natuurlijk ook Flammkuchen eten. In de Weinstube Castellum onder het Kurfürstliches Schlösschen eten wij die het liefst. De eigenaresse heeft naast de klassieke Elzasser Flammkuchen met spek, ui, gruyere en creme fraiche meestal nog 3 verschillende varianten. Hier drink je in de Weinstube dan uiteraard een heerlijke Riesling van één van de vele Moezel wijnhuizen bij. Als slaapmutsje misschien nog een Weinbrand en dan kan je na zo’n dag heerlijk voldaan naar bed.

Frühstück in Bad Bertrich

De eerste ochtend hebben wij bij de Vulkaneifeltherme ontbeten. Hier serveren ze in de horeca vanaf 10:00u een ontbijt van een belegd broodje en een hete drank naar keuze voor € 5,50. Maar je kan natuurlijk ook heerlijk ontbijten bij de meeste hotels. Ik vind het altijd leuk om bij een bakker te ontbijten en in Bad Bertrich kan dat bij Schillinger het is een keten maar alles wordt ter plekke voor je klaar gemaakt, je zit er alleen niet super gezellig. Hier hebben ze wel ook lekker brood en Kuchen om mee naar huis te nemen voor de thuisblijvers of om nog even na te genieten. Bij Cafe Mini Max aan de hoofdstraat kan je ook heerlijk ontbijten en hier hebben ze ook altijd goede Duitse lunchmaaltijden, in de winter zijn dit vooral stevige soepen. Mocht je voor de lunch echt een hele richtige en stevige Duitse maaltijd willen proberen dan is de slager de place to be: Hans Jörg Sebastian Fleischerei. Je kan hier in de huiskamer van de slagerij aan een tafeltje eten of de dagelijks wisselende Mittagstisch meenemen.

de laatste tips voor eten en vermaak

Hoewel ik al behoorlijk veel adresjes met jullie heb gedeeld zijn er in Bad Bertrich nog tal van andere restaurants, stuben en cafés. Nog een aantal korte tips:

Bij Tapasbar twenty8 vind je zowaar eens een jonger stel in Bad Bertrich dat sinds 2016 dit restaurant met terras aan de Üß met typisch Spaanse tapasgerechtjes runt. De winkel Hanne & Hanneke met allerlei wellness artikelen als zeepjes maar ook hamamdoeken die iets verderop in de straat zit is van de moeder van de eigenaar van Tapasbar Twenty8.

Hotel-restaurant Alte Mühle gelegen aan het Römerkessel Kurpark is een iets chiquer restaurant met verschillende menu’s en a la carte gerechten. Zij waren altijd een ‘Haus der besten Schoppen’ wat betekent dat zij veel aandacht besteden aan het schenken van de beste wijnen uit de regio en de wijnspijs combinatie. Hoewel zij het keurmerk niet meer voeren kan je er nog steeds terecht voor heerlijke wijnen. Zij organiseren ook wijnproeverijen waar je je tot 15:00u voor kan aanmelden

Als je tijdens een goede Duitse maaltijd voetbal wilt kijken of je tafelgenoot heeft zin in ćevapčići in plaats van schnitzel dan moet je bij hotel/restaurant Zumbusch  zijn.

Heb je op zaterdagavond zin in een cocktail of tequila en een dansavond met een gemiddelde leeftijd van 65 op voor die leeftijd redelijk hippe muziek? Dan moet je bij Hoschi’s Tijuana – Mexican Bar zijn, ik vind het hier altijd fascinerend (3 keer inmiddels, guilty pleasure..) Maar ook de Moselstube mag in deze categorie niet ontbreken. De geparkeerde rollator naast het trappetje richting deze sfeervolle kelderbar spreekt boekdelen. Jetzt geht’s los!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *