Bad-Neuenahr & Ahrweiler

Een wijngebied op nog geen 3 uur rijden van Utrecht; de Ahr. Het voordeel van de Ahr ten opzichte van de Moezel is dat je er volledig over snelwegen naar toe rijdt. Ook prima te doen op vrijdagmiddag na het werk, vertrek rond 16:00u en je zit voor een richtig Duitse maaltijd vergezeld door een glas Spätburgunder in Ahrweiler of Bad-Neuenahr.

Vestingstad en kuuroord

Hoewel het op de kaart één plaats is bestaat het wel degelijk uit twee verschillende kernen. Wij kozen in april 2017 voor Ahrweiler, dit is een oud vestingstadje met oude stadsmuren en -poorten, een mooie grote markt met een kerk in het midden en veel (toeristische) eet- en drinkgelegenheden. Bad-Neuenahr is een oud kuuroord, wat chiquer dan Ahrweiler met een nog hogere gemiddelde leeftijd van de bezoekers. Wij waren er net voor Pasen waardoor er dit weekend een paasmarkt was. Ook zaten we midden in het heerlijke aspergeseizoen, daar houden de Duitsers gelukkig ook erg van.
In Ahrweiler is het leuk om een appartementje binnen de stadsmuren te huren. Wij hadden dit via Booking.com gedaan voor ongeveer 80 euro per nacht. De meisjes sliepen nog in campingbedjes maar er was anders ook een slaapbank in de woonkamer. Na aankomst zijn we bij Weinstube Franz Coels wat gaan eten, Bratwurst en Flammkuchen! Voor de meisjes heerlijke druivensap en voor ons de eerste Spätburgunders van het weekend, proost!

Wijngebied de Ahr

Maar uiteraard hebben ze hier ook heerlijke Riesling, voor de beste Riesling die ik heb gedronken moet je naar de Ahr Vinothek. Ze hebben hier alle Ahr wijnen en de eigenaar heeft ook zijn eigen botteling, hiervoor zoekt hij zelf bij alle wijnboeren aan de Ahr de druiven uit. Mijn favoriet is de Vulkan Riesling, heel veel mineralen uit de rijke vulkaangrond die je proeft in de combinatie met de zuren en de suiker van de Riesling druif. Wat ook leuk is om te weten is dat de Spätburgunderdruif, het parade paardje van de Ahr, dezelfde druif is als de Pinot Noir. Van deze druif worden ook rosé en Blanc de Noir (witte wijn van blauwe druif) gemaakt, allemaal leuk om te proeven! Je kan bij de Ahr Vinothek flessen voor thuis kopen maar je kan ook glazen wijn kopen die je dan op één van de bankjes op het marktplein kan opdrinken. Bijvoorbeeld bij de fontein, waar de meisjes zich ondertussen met blote voeten en alsnog kletsnatte kleren in het warme weer vermaakt hebben.

Er is ook een stadscamping net buiten de stadsmuren, daar is mijn zus een week later als die hard kampeerder met haar vriend gaan staan om ook van het leven aan de Ahr te genieten, letterlijk. Aan de andere kant van de brug op de oever waar ook de camping is, is een grote speeltuin voor jonge en oudere kinderen. Hier hebben de meisjes zich ondanks het niet super mooie weer ook prima vermaakt met de trein, schommels en klimmuur.

Kuren in de thermen van Bad-Neuenahr

De tweede dag zijn we naar het kuurbad in Bad-Neuenahr geweest, de Ahr Thermen. Omdat we met de meisjes waren konden we niet in de sauna’s maar van mijn zus begreep ik dat het een mooi sauna complex is. Bad-Neuenahr is een stuk chiquer dan Ahrweiler, een echt kuuroord. Gelukkig houden ze ook hier van Kaffee und Kuchen en dat is heerlijk na zo’n kuurbad. Aan de overkant van de Ahr, aan de Lindenstraße, zitten een aantal koffiezaakjes met terras.

Het culinaire Duitse leven

Voor het avondeten zijn we in Ahrweiler op zoek gegaan naar een richtig Deutsche maaltijd en die hebben we gevonden bij de Eifelstube. Hoewel we er al drie keer langsgelopen waren en toch op zoek bleven naar iets anders in de overtuiging dat het echt veel te toeristisch was, smaakten de Eisbein mit Bratkartoffeln en de frische Spargel heerlijk! Ik ben ook altijd groot fan van de Beilagensalat met ingelegde groenten, kool en yoghurt dressing. Een Spätburgunder van Weingut J.J. Adeneuer maakt het dan helemaal af.

De zondag zijn we begonnen met een heerlijk Frühstück bij Raths Bäckerei Konditorei, dit beviel eerlijk gezegd een stuk beter dan het ontbijt bij Cafe W.J. Schragen op zaterdagochtend. Daarna hebben wij dit weekend nog even fonteinpret bij de paasmarkt gehad maar ik kan me voorstellen dat, wanneer we zonder kinderen waren geweest, wij op zaterdag een uitgebreide lunch met wijnproeverij bij Dagernova in Dernau hadden gedaan en op zondagmiddag voor de terugreis nog even de Ahr-Thermen inclusief Saunabereich hadden bezocht. Volgende keer!

Eén antwoord op “Bad-Neuenahr & Ahrweiler”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *