Valencia

Ik houd enorm van het Spaanse leven, vooral als de zon schijnt. Valencia was een van de eerste bestemmingen van mijn Ryanair weekendjes weg en heeft toen direct een plekje in mijn hart veroverd. Het bijzondere van deze stad vind ik de afwisseling van mooie oude stad, zee en strand, groen, architectuur en natuurlijk lekker eten. Op zich zijn dit allemaal al leuke dingen en de combinatie ervan in één stad die makkelijk op de fiets te ontdekken is maakt het helemaal top. De eerste keer was ik er met mijn zus eind januari 2008, goed verjaardagscadeau. Met 24 graden was dat weekendje een topmedicijn tegen de winterdip, de alcoholinname maakte het wellicht iets minder gezond. Daarna ben ik er nog drie keer geweest, waarvan een week in de zomervakantie met vrienden, dan is het echt heel fijn dat het een mooi strand heeft! Met oud&nieuw 2017/2018 was ik er voor het eerst met kinderen en zoals overal in Spanje is ook Valencia speeltuinheaven en het huren van een fiets met kinderzitjes maakt het helemaal een goede gezinsbestemming voor een weekendje weg. In dit blog beschrijf ik dit laatste tripje, aangevuld met de avondactiviteiten uit de andere tripjes 🙂

Verblijf in Valencia

Wij kwamen in ons appartement Quart Silence aan op oudjaarsdag rond 18:00u. het appartement ligt net buiten de stadsmuur aan de westkant van de oude stad vlakbij de Torres de Quart, de oude verdedigingstorens van de stadsmuur uit de 15e eeuw. Omdat het 31 december was en we niet verwachtten veel naar het strand te gaan hadden we mooi de kans om eens in de wijken aan deze kant van de stad te verblijven. Als het strandweer is gaat mijn voorkeur altijd uit naar een hotel of appartement rondom de Avinguda del Port, dit ligt mooi tussen de oude stad en het strand in. In de wijk tussen de Avinguda del Port en de Turia hebben wij in augustus 2010 met 5 vrienden een heerlijke zomervakantie gehad in een appartement met jacuzzi op het balkon via Friendly Rentals. Na deze zomer was dit appartement ineens niet meer te boeken voor groepen vrienden en door mensen onder de 30 jaar..

Oud&Nieuw met Agua de Valencia

Na het installeren van onze spullen en het babybedje was het tijd om de Valenciaanse oud & nieuwviering te gaan ervaren. Wij zijn hiervoor naar het Plaza de la Virgen in de oude stad gelopen. Het plein ligt aan de achterkant van de kathedraal van Valencia en is grotendeels autovrij met in het midden een fontein, heerlijke plek om op een terrasje te zitten met kinderen.  Hier zijn we begonnen met een eerste rondje tapas en Agua de Valencia, topnaam, jammer dat het er niet uit de kraan komt. Het is cava (1 fles, 70cl) met (vers) sinaasappelsap (30cl), gin (5cl), wodka (5cl) en suiker (2 of 3 scheppen). Daar sluit je het oude jaar goed mee af en luid je het nieuwe jaar goed mee in! De meisjes hadden vrienden gemaakt met hoedjes, maskers en fluitjes dus die hebben zich goed vermaakt en hielden het met wat paella en appelsap ook prima vol tot 0:00 uur. Voor wat vuurwerk zijn we nog naar het Plaza de la Reina gelopen, dit ligt aan de voorkant van de kathedraal en hier is rond kerst ook een (half gesmolten) ijsbaan met kerstmarktkraampjes . Op dit plein is ook de officiële nieuwjaarsviering met artiesten en tv-opnames. Iets te druk met twee kleine kindjes maar het zag er wel heel gezellig uit voor wanneer je zonder kinderen nieuwjaar viert in Valencia.

Fietsen in Valencia

De volgende dag zijn wij eerst  op weg gegaan om fietsen te huren als vervoersmiddel voor de rest van onze tijd in Valencia. Wij deden dat bij Mo’bike, zij zitten met een fietsenmakerij en -verhuur in de oude stad. Twee fietsen met kinderzitjes en voor de meisjes natuurlijk prachtige helmpjes. Voor 3 dagen betaalden wij hiervoor € 60,-, per fiets vragen ze daarbij € 50,- borg. Met deze mooie gele fietsen konden wij op weg richting het strand. Vanuit de oude stad kan je met de fiets door het park Jardin de Turia helemaal tot aan de  Ciutat de les Arts i les Ciències fietsen of wandelen. Vanaf daar moet je als je naar het strand wil weer over de normale wegen richting Platja de Malvarrosa. Ik heb wel gehoord dat ze vanaf Natzaret, een buurt gelegen ten zuiden van de Ciutat de les Arts i les Ciències en tegen het havengebied aan, een verbinding gaan maken naar het Turiapark en Platja de Malvarrosa zodat het gebied rondom de haven een iets aantrekkelijkere uitstraling krijgt. Op dit moment is het wel leuk dat in dit rustige havengebied het circuit van Valencia is en dat je dus over het circuit kan fietsen in een verder vrij troosteloze omgeving. Ik ben benieuwd naar de ontwikkeling van dit nieuwe stukje stad!

Nieuwjaarsduik en -lunch aan het strand van Valencia

Het was natuurlijk 1 januari dus tijd voor een nieuwjaarsduik! Lekker vals spelen in de middellandse zee dacht ik van tevoren maar het was toch nog best fris door een behoorlijk windje. Maar goed, I did it! En daarna konden we op de boulevard bij één van de vele leuke restaurants aanschuiven voor de nieuwjaarslunch. In de zomer is het hier ook heerlijk toeven op de terrasjes met een menu del dia en/of een flesje Viña Sol. Wij kozen voor het restaurant La Alegria de la Huerta. Het nieuwjaarsmenu zag er top uit, helaas hield mijn tafelgenoot niet van kreeftenpaella die je vanaf 2 personen kon bestellen maar de solomillo Iberico was ook heerlijk. Om weer een beetje op te warmen namen we daarna nog een cafe con leche en een orujo de hierbas, goed voor de spijsvertering zegt men.

Valencia met en zonder kinderen, speeltuinen en nightlife

Op het strand zijn een aantal speeltuinen en in de Jardin del Turia zit vlakbij Ciutat de les Arts i les Ciències het Parque Gullivar. Hier ligt de aangespoelde Gulliver uit Gullivers Travels als een groot glijbanenparadijs voor het dwergenvolk. Hoewel het met kindjes van 2 en 3 jaar oud al erg leuk was kan ik mij voorstellen dat iets oudere kinderen zich hier zomaar een paar uur kunnen vermaken. De entree is gratis. Het enige jammere is dat er in het laagseizoen geen horeca in het speelparadijs is maar je kan er wel picknicken met je eigen hapjes en drankjes, dat deden de Spaanse families dan ook vol overgave. In de Jardin del Turia zitten wel een aantal cafétje met terras waar ze ook wat tapas en ijsjes verkopen.  De Ciutat de les Arts i les Ciències, oftewel de stad van de kunst en wetenschap, is natuurlijk ook een bezoekje waard. Het is op dit moment het einde van de Jardin del Turia en het zijn 6 gebouwen van Calatrava die hier als een soort resten van buitenaardse wezens staan te pronken. Het operahuis (Palau de les Arts Reina Sofia) dat eruit ziet als een oog met mooie schitterende oogleden van kleine witte tegeltjes in de zon, het wetenschappelijk museum en bibliotheek in gevestigd (Museo de la Ciencias Príncipe Felipe) zit in het gebouw dat eruit ziet als een soort ruggengraat en er is een 3d bioscoop in een gebouw dat lijkt op een soort oogbol (L’Hemisferic). In het midden is een soort vijver dat lijkt op een heerlijk zwembad maar waar je helaas niet in mag zwemmen. Aan de andere kant van de brug ligt dan nog het L’Oceanografic, het grootste aquarium van Europa. Om alle gebouwen te bezoeken kan je hier een combinatie ticket of losse toegangskaartjes kopen. Wij vonden het leuk om de gebouwen eens bezocht te hebben maar van de dingen die in de gebouwen te zien zijn waren wij niet onder de indruk. Op een ding na, de club L’Umbracle. L’Umbracle heeft op straatniveau een botanische tuin die ’s nachts omgetoverd wordt tot loungebar en onder de botanische tuin op het niveau van de Jardin del Turia is er ’s nachts een goede club met verschillende feestjes, als je geluk hebt ook goede techno. Tickets kan je online of aan de deur kopen. Wat ook nog een top tip is voor wanneer je in de zomer zonder kinderen in Valencia bent is een tocht op een catamaran. Je hebt hiervoor verschillende aanbieders, je kan een kaartje kopen voor een boatparty maar er zijn ook privé tochten te boeken. Vergeet je zonnebrand niet!

Horchata en churros

Maar goed, met twee kleine meisjes die na een rondje roetsjen op Gulliver en nog wat tapas wel moe genoeg waren om na nog een rondje tapas naar bed te gaan kom je niet in deze hippe tenten. Volgende keer weer! Na een goede nachtrust was het tijd voor het laatste dagje Valencia. Een goed begin is het halve werk dus eerst op naar een goed ontbijt. Naast Agua de Valencia heeft Valencia nog een typisch drankje: Horchata de chufa, of gewoon horchata. Dit is melk gemaakt van aardamandelen (chufa). Tegenwoordig zal het vast helemaal hip zijn want het is natuurlijk vegan, maar in Valencia wordt het al eeuwen gemaakt en onder andere geschonken bij de prachtige Horchateria Santa Catalina. Over smaak valt niet te twisten maar de meningen over horchata zijn zeer verdeeld. In mijn vriendenkring en familie ben ik volgens mij de enige die het echt lekker vind, dus zo verdeeld zijn zij eigenlijk niet 🙂 Vooral op een terrasje in de zon kan ik een ijskoude horchata erg waarderen, weer eens wat anders dan een biertje. Wanneer je niet van horchata houdt is Santa Catalina overigens nog steeds de place to be voor een zoet ontbijt, ze hebben hier namelijk ook churros, de Spaanse oliebolachtige slierten met suiker die je het liefst ook nog in de dikke chocolademelk dipt. Verder hebben ze nog een uitgebreid aanbod aan andere bolerias (zoete broodjes), ijs, koffie en natuurlijk verse jus.

Rondje oude stad

Het leuke van het beginnen van je dag bij Horchateria Santa Catalina is ook dat het midden in de oude stad ligt en je vanaf hier een mooi rondje kan maken langs de high lights. Wij begonnen bij La Lonja de la Seda, de oude zijdemarkt. In dit mooie gotische gebouw dat sinds 1996 op de UNESCO wereld erfgoedlijst staat zie je de rijkdom van de kooplieden in het vroegere Valencia terug. Vanaf hier ben je vervolgens zo bij de Mercat Central, de markthal die nog steeds volop in gebruik is. Aan de buitenkant van het gebouw zitten ook een aantal barretjes en kraampjes waar je onder andere heerlijke turron kan kopen, de Spaanse variant van noga. Mijn favoriet is de Turron de Alicante, suiker met amandelen, volgens mij is dit ook de meest gangbare variant. Je hebt ook Turron met ei, marsepein en met andere soorten noten. Van al die verse producten krijg je natuurlijk trek en hoewel ik turron echt lekker vind ben ik verder niet zo’n zoetekauw dus tijd voor een goede hartige lunch bij mijn favoriete keten in Valencia: Sagardi aan de Carrer de Vicent Màrtir. Vanaf de Mercat Central loop je daar in een paar minuten naartoe. Het is leuk om via de Plaza Redonda te lopen, een rond oud markthalletje waar nu vooral veel souvenir- en handwerkwinkeltjes zitten. Bij de bouw van de oude stad was het plein het geografisch middelpunt van Valencia en was het bedoeld als centraal plein waar vis en vlees verkocht werden.

Lunch: Pincho’s, Crêpes en sidra

Bij Sagardi hebben ze de hele dag heerlijke pincho’s op de bar die je met een bord zelf kan pakken. Bij het afrekenen telt de bediening het aantal prikkertjes op je bord. Op de kaart hebben ze ook goede raciones (porties) of tapas. Ook hebben ze in de muur achter de bar een groot vat met cider (sidra) waar ze op traditionele wijze een glas uit tappen. Dat betekent dat ze de straal op een afstand van minstens een meter in het glas opvangen. Ik vind de sidra erg lekker voor de afwisseling, het is niet te vergelijken met de Engelse ciders als de Strongbow, minder koolzuur en het lijkt meer wat zuurdere troebele appelsap met een beetje alcohol. aan de overkant van de straat verkopen ze (voor de meisjes) als toetje heerlijke crêpes bij Crêperie Montmartre. Wanneer je bijgetankt bent is het leuk om het rondje af te maken via het mooie Plaza de la Reina en een bezoekje aan de kathedraal te brengen. Daarna kan je voor een terrasje en Agua de Valencia nog even neerploffen op het Plaza de la Virgen of als je in de shopping mood bent dan ben je vanaf de Plaza de la Reina zo in de winkelstraten als de Carrer de Colon of het chiquere Carrer de la Pau.

Italiaans in Valencia en de Plaza de Toros

De laatste tip voor een lekker etentje is de beste Italiaan van Valencia: Lambrusqueria. Mijn broertje is een week in Valencia geweest met vrienden en heeft hier maar liefst 4 keer gegeten. Toen zij twee jaar later terug gingen en de kok carte blanche gaven voor een verzorgde avond zijn ze dan ook gruwelijk in de watten gelegd. Ook wij hebben er genoten van een Italiaans menu del dia in een van mijn favoriete Spaanse steden! Het restaurant is gelegen in de wijk Eixample, ten noorden van de oude stad. Op weg hierheen hebben wij nog een bezoekje gebracht aan de Plaza de Toros, onder het motto nu we er toch zijn. Voor 2 euro bezoek je de ring en het Museo Taurino in het naastgelegen gebouw.

En zo zie je, ook Valencia is zowel met vrienden als met kinderen en het hele jaar door een topbestemming voor een weekendje weg, let’s go!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *