Sevilla

Sevilla is mijn favoriete bestemming voor Spaanse winterzon! De afgelopen 6 jaar ben ik er dan ook 4 keer het laatste weekend van januari heen geweest en tot nu toe hebben we altijd minimaal 1 dag in een T-shirtje op zoveel mogelijk terrasjes kunnen zitten. Omdat ik er 3 keer met en 1 keer zonder kinderen ben geweest zullen de meeste tips vooral ook met kinderen super leuk zijn. Spanje is sowieso een fantastisch land voor weekendjes weg met kinderen, het is namelijk speeltuinheaven! Zowel voor kinderen, want er is er in ieder huizenblok maar ook bij bezienswaardigheden wel één en ze zijn nooit hetzelfde, als ook voor ouders, er zit namelijk bijna altijd een terras voor biertjes en tapas naast de speeltuin!

De allereerste keer dat ik in Sevilla was, was ik met een vriendin op Eurotrip. We deden met interrail en Ryanair in 2 weken 6 steden in Spanje, Tsjechië en Duitsland een super mooie ervaring met veel afwisseling en veel te veel eten. Maar het was augustus en we begonnen in Sevilla, dat is dus geen goed idee: het is er 42 graden en er is geen local te bekennen, die zitten allemaal van de betere temperaturen aan het strand te genieten. Dat is wel een super goed idee, het hele jaar door: de sherry driehoek, zo’n 100km onder Sevilla gelegen, daarover een andere keer meer. 

Zomerzon in Sevilla

Buiten hartje zomer en zeker eind januari met zon is Sevilla echt een top stad. Er zijn veel bezienswaardigheden en de stad is vrij compact en toch heel afwisselend. Wij hebben 2 keer een appartement in de wijk Triana gehad en 2 keer in het centrum aan de west kant van de Guadalquivir. Ik vind het altijd leuk om voor een iets langer weekendje niet midden in het centrum te zitten omdat je dan ook nog wat meekrijgt van het dagelijkse leven van de bewoners in de lokale barretjes bijvoorbeeld. Zoals in het echte flamenco caffeetje in Triana waar we de eerste avond getrakteerd werden op een echt flamenco gitaarconcertje en Manzanilla sherry uit een vat uitgeschonken in een soort theekan. Overigens is manzanilla in Spanje ook kamille thee dus vergeet niet sherry erbij te zeggen als je de heerlijke sherry uit Sanlucar de Barrameda bedoelt. 

Metropol Parasol

Voor het ontbijt kan je in Sevilla in bijna alle barretjes terecht voor het traditionele desayuno van tostadas con tomate y aceite. Ik heb dit getoaste brood met (verse) tomatenpuree en olijfolie het liefst ook nog belegd met wat jamon de Serrano. Je kan in het centrum ook bij diverse ketenrestaurants terecht voor een vaak net zo lekker ontbijtje en dan heb je iets meer keus voor mensen die niet zo’n fan zijn van het Spaanse ontbijt als ik. De tapas bij deze ketenrestaurants zijn vaak ook prima en wanneer ze een goed terras hebben op vaak mooie toeristische plekken dan is het helemaal nog niet zo slecht toeven met een koude cerveza in de zon. Zo bijvoorbeeld ook onder de Metropol Parasol, een architectonisch hoogstandje van Jürgen Mayer ter verfraaiing van een voorheen niet heel florissante plein, het Plaza de la Encarnación. In de kelder is een archeologisch museum, op de begane grond een boerenmarkt en aan de buitenzijde barretjes waaronder van de keten met lekkere tapas en leuke krukjes Cervecería La Sureña. Op de eerste verdieping bevindt zich een verhoogd plein met jawel, een speeltuin en een terrasje. Vanaf de begane grond kun je met de lift de Metropol Parasol op, die vanwege de vorm ook wel de Setas de Sevilla genoemd wordt. In de houten constructie is een wandelpad en er zit ook een restaurant, wij hebben het nog nooit open gezien op de tijdstippen dat wij er waren dus ik kan niet zeggen of het leuk is. Het wandelen over de grote houten paddenstoelen is vooral bij mooi weer erg leuk en je hebt een mooi uitzicht over de wijk en de stad met de kathedraal. 

Barrio Santa Cruz en het Alcazar

Als vervolg na een ochtendwandeling op hoogte zijn er verschillende opties. Omdat het leuk is om te lunchen in de wijk Santa Cruz die tussen de kathedraal en het Alcazar ligt kan je of eerst lekker rondlopen in het centrum van Sevilla en misschien wat shoppen of meteen doorgaan voor één van deze twee topattracties zodat je tijdens de lunch alle indrukken kan verwerken. Het Alcazar is nog altijd een Koninklijk Paleis van het Spaanse koningshuis. Het is gebouwd als Moors paleis en je zou het een inimini Alhambra kunnen noemen. Ik ben erg fan van de azulejos en Moorse bouwstijl dus voor mij is een bezoek aan het paleis met de mooie galerijen met tegelmozaïeken en de prachtige tuin een feest. Je kan hier vooraf kaartjes kopen en zo een eventuele rij omzeilen.

De kathedraal met de Giralda

Maar ook de grote kathedraal met de beroemde klokkentoren en de Patio de los Naranjos is zeker een bezoek waard, tickets koop je hier. De kerk is de grootste gotische kerkgebouw ter wereld en het drie na grootste kerkgebouw van Europa. De klokkentoren, de Giralda, kan je beklimmen. Het is een vrij breed hellend pad dus je zou het in principe ook met buggy kunnen doen, zoals wij een keer gedaan hebben. Mijn dochters vinden kerktorens beklimmen sowieso erg leuk, ook als het 20 trappen zijn. Bovenin de klokkentoren heb je uiteraard een mooi uitzicht over heel Sevilla en omgeving door de mooie gotische opengewerkte wanden. Als je weer beneden komt sta je in de Patio de los Naranjos, de sinaasappeltuin. In januari hangen de bomen vol appeltjes van oranje, met een blauwe lucht zorgt dat voor mooie plaatjes. 

Lunch in Sevilla

Voor een goede lunch is het leuk om bij één van de verfijndere (tapas)restaurants in de wijk Santa Cruz te gaan eten. Zonder kinderen is dat natuurlijk altijd net iets relaxter dan met maar over het algemeen zijn Spanjaarden heel vriendelijk wanneer je met kinderen een restaurant binnenkomt. Onze dochters zijn daarbij na alle indrukken van een stad ook altijd goed te vermaken met papier en wat stiften. Een leuk restaurant in Santa Cruz is Taberna la Sal, een restaurant waar de tonijn in de hoofdrol staat. Ze hebben een reis van de tonijn in de wereld zeeën in de vaak prijswinnende gerechten verwerkt, maar ook zonder dit extra element zijn de gerechtjes heerlijk. Ook Peko Peko is een leuk (tapas)restaurant met lekkere gerechten. Wanneer je op een terrasje wil zitten is de wijk Santa Cruz met de smalle steegjes en straatjes niet de beste plek. Aan de rand van de wijk bij het plein en park rondom de Paseo Catalina de Ribera aan de achterkant van de tuinen van het Alcazar zitten wel veel zaken met terras. Bijvoorbeeld bij Restaurante Modesto op de hoek met de Calle Cano y Cueto, wij hebben hier oesters en cava gedaan toen ik in 2016 mijn bruidsjurk heb gekocht bij de prachtige flagshipstore van Pronovias in Sevilla, proost!  

Chillen op het Plaza de España

Als je nog puf hebt, of de volgende dag, kan je doorlopen naar het Plaza de España in het Parque de Maria Luisa. Hier werden voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929 een aantal gebouwen neergezet. Eén daarvan is het Plaza de España, een halve cirkelvormig plein met een diameter van 170 meter en ingesloten door gebouwen die ten tijde van de wereldtentoonstelling het paviljoen van Spanje waren. Op het midden is een grote fontein en rondom het kanaaltje, waar je met bootjes op kan varen, zijn 52 fresco’s op azulejos te zien die de provincies van Spanje afbeelden. Wanneer de zon schijnt is het hier uit de wind heerlijk om even de afterlunchdip te verwerken. In het Parque de Maria Luisa zijn verder uiteraard ook een paar speeltuinen te vinden waar je ook even in de schaduw op een bankje kan uitrusten.

Sevilla langs de Guadalquivir

Vanaf het Plaza de España kan je of langs de mooie gebouwen van de universiteit terug naar het centrum en de kathedraal lopen, of je kan richting de Guadalquivir lopen om op de boulevard onder het straatniveau van de drukke weg langs de Guadalquivir op zoek te gaan naar de leuke barretjes zoals Muelle New York. Dit is een plek die vooral bij locals geliefd is en waar in het weekend vrienden bij elkaar komen voor biertjes en cocktails. Bij deze barretjes kan je hoogstens wat chips en olijven te eten krijgen dus een goede bodem is wel een tip. Dit kan je bijvoorbeeld doen in mijn favoriete foodhall aan de Guadalquivir bij de Puente de Triana, Mercade Lonja de Barranco . Al het eten dat je hier kan vinden is van goede kwaliteit, mijn favorieten zijn de salpicón de mariscos (ui, paprika, tomaat en zeevruchten in olie en azijn) bij Marisquería de la Lonja en de croquettas de rabo de toro (ossenstaart) bij La Ultima Croqueta. Maar ook salmorejo, de Andalusische variant van de gazpacho, vaak besprenkeld met blokjes Serranoham en ei, en de klassieke tortilla de patatas zijn hier heelrijk. Op het terras aan de Guadalquivir kan je ook genieten van een lekkere G&T of probeer eens iets heel anders: een Licor 43 met tonic. Ook ’s avonds is het hier erg goed toeven met een dansvloer en DJ en altijd lekkere hapjes binnen handbereik. 

Maar we waren nog lang niet bij de Ponte de Triana, als je vanaf de Plaza de España langs de Guadalquivir naar deze brug loopt kom je namelijk behalve langs de leuke lounge terrasjes ook langs de Torre del Oro en de Plaza de Toros. De Torre del Oro dankt zijn naam aan de gouden tijden van Sevilla toen het de hoofdstad van Spanje was en alle schepen uit Amerika hier aankwamen en werden gelost. Er zit een maritiem museum in maar vanwege het altijd mooie weer en meer dan genoeg andere bezienswaardigheden zijn wij hier nog nooit in geweest. Wel in het museum van de Plaza de Toros, waar je in een uurtje helemaal op de hoogte wordt gebracht van de geschiedenis van het stierenvechten in Andalusië. De arena zelf vind ik altijd imposant om te zien.

Markthallen en lekker eten in Sevilla

De laatste keer dat we in Sevilla waren gingen we ook eens op ontdekkingstocht naar de wijken gelegen achter de Metropol Parasol, Santa Catalina en Macarena. Op het plein Plaza Cristo de Burgos zijn uiteraard 2 speeltuinen met terrasjes ernaast maar de leuke verrassing in deze buurt was de Mercado de Feria, een foodhall met verschillende Spaanse en fusion outlets. Het publiek is hier totaal anders dan bij mijn favoriet, de Mercado Lonja de Barranco, meer piercings en dreadlocks. Ook bij Taberna Coloniales  kan je in deze buurt heerlijk eten.

Met kinderen doen wij altijd een uitgebreide lunch en dan op de terugweg naar het appartement aan het eind van de dag nog ergens een tapastafeltje met wat biertjes en dan voor als de meisjes in bed liggen kan je bij de overdekte markthallen zoals de Mercado de Triana vaak lekkere kaasjes, worst, ham en olijven en een goede fles wijn halen. Wanneer je zonder kinderen in Sevilla bent zijn er natuurlijk nog tal van mogelijkheden voor het late Spaanse diner en een goede stapavond. Zoals o.a. bij O’tapas Albahaca en mooie tapas bij Tipico aan de Calle Pagés del Coro in de wijk Triana, waaraan wij ook eens een ruim appartement gehuurd hebben. Maar uiteraard zijn er ook goede restaurants in het centrum, zoals de beste biefstuk bij Flores Gourmet  waar je ook heerlijke wijn en hapjes voor thuis kan kopen, voor een goed en romantisch diner is het ook leuk om naar Maria Trifulca in de toren naast de brug tegenover de Mercado de Triana te gaan. En avondeten bij de Mercado Lonja de Barranco om daarna rustig door te gaan met drankjes bij de drukke cafés aan de overkant van de Paseo de Cristóbal Colón is ook altijd een goed plan. De echte nachtclubs in Sevilla heb ik nog niet getest. Maar, nu al zin in dus tips zijn welkom!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *