Ok, het is niet de makkelijkste bestemming voor een weekendje weg maar het is wel een topbestemming voor 2 overnachtingen. Ik ben er al vier keer geweest, de eerste keer was 12 jaar geleden op de laatste ‘familievakantie’ met ouders, broer- en zuslief. De laatste keer was eind mei 2019, tijdens mijn ‘sabbatical’. Het was mijn eerste reisje all by myself en het was de bedoeling om vooral na te denken over mijn werkende toekomst. ‘Helaas’ ben ik toch veel te goed in genieten van het leven en heb ik vooral heel veel mooie dingen gezien en heerlijk gegeten en gedronken. Dus ik doe jullie graag verslag!
Reis en verblijf
Ik vloog donderdag om 10:15u vanaf Eindhoven naar Zadar, maandag om 13:45u weer terug. Mijn eerste plan was om in een hostel te verblijven maar na 1 nacht kwam ik toch tot de conclusie dat ik wat dat betreft toch echt te verwend ben. Het Downtown Boutique Hostel in Zadar is voor een hostel echter een erg prettige plek om te verblijven, de kamers zijn erg netjes en de regendouches zijn ook top. Lastminute kan je alleen ook super fijne hotelkamers voor 50 euro per nacht boeken dus dat heb ik vrijdags alsnog gedaan. Wanneer je met kinderen reist zijn de appartementen in de regio Zadar trouwens ook fantastisch. Veel woningen hebben losse appartementen die zij verhuren. Tegenwoordig zijn de meeste/beste te vinden via websites als airbnb of booking.com maar ter plaatse kan je ook bij de toeristeninformatie of huizen met blauwe bordjes ‘Apartman’ of ‘Studio’ gewoon aanbellen (in het hoogseizoen is het verstandig gewoon iets te boeken via internet).
Eten in Kroatië
Ik had een lijstje in mijn hoofd van de gerechten die ik graag wilde eten. De Kroatische keuken is voor mij de ideale mix tussen Italiaans en Grieks. Aan de kust en op de eilanden heb je uiteraard veel restaurants met een uitgebreide viskaart. Bijna overal kan je pastagerechten krijgen en er zijn ook veel pizzeria’s maar ook de pljeskavica (hamburgers zoals de Griekse bifteki) en ćevapčići in de minder fancy restaurants zijn vaak top. Mijn favoriete bijgerecht is de blitva (wilde snijbiet), deze wordt gebakken in veel olijfolie met knoflook en vaak zitten er ook aardappels doorheen. Het lijkt heel winters maar bij een gegrilde vis of gemengde visschotel is het heerlijk.
Het oude en het nieuwe Zadar
Goed, op zoek naar het eerste restaurant voor een eerste table for one! Het was super mooi weer en ik zat op de peninsula waar zich de oude (Romeinse) stad Zadar bevindt. In de straatjes binnen het Romeinse straten/blokkengrid zitten veel gezellige restaurantjes en barretjes maar ik had behoefte aan zeezicht en zon dus tijdens een rondje om de oude stad heen ging ik op zoek naar een mooi terras. Als je binnen de stadspoorten helemaal van oost naar west loopt kom je uit bij het uiterste puntje van het peninsula en op het zuid-westelijke puntje van Zadar is in 2008 het ‘monument van de zon‘ gerealiseerd. Vooral tijdens de zonsondergang is dit een supermooi plekje om de Adriatische zee te bewonderen. Gelukkig is het de hele dag een leuk rondje om vanaf hier weer naar het oosten van de peninsula te lopen want aan de boulevard richting het oosten zijn in de trappen waar je heerlijk even kan zitten met je voeten in de zee het zee-orgel. Door de verplaatsing van lucht door de golven van de zee maakt dit orgel muziek. Als je vanaf hier richting het meest zuid-oostelijke puntje van de peninsula loopt kom je langs een speeltuin en vervolgens een hippie-marktje dat naar het centrale plein bij het Romeinse Forum leidt.
Lunch, table for one met goed boek
Net achter de hippie-markt is een grasveld met mooie hoge pijnbomen waar 3 restaurants een terras hebben. Ik had zin in gegrilde inktvis met blitva en koos voor Konoba Orgulje. En natuurlijk de eerste Ožujsko pivo točeno (bier van de tap) en bij het eten een glaasje Malvasia. Een goed begin is het halve werk! Voor mijn eerste table for one kon ik me geen betere omstandigheden dan een heerlijk gerecht, goede wijn, zon en uitzicht op palmbomen en zee wensen. Wat ook veel bijdraagt aan een fijne vakantie in je eentje is een goed boek. Ik had het geluk dat ik in het vliegtuig in De Ontembare van Guillermo Arriaga begonnen was, echt een aanrader. Guillermo Arriaga is ook de scenarioschrijver van de films 21 Grams en Babel. Net als in die films heeft hij in dit boek twee ogenschijnlijk parallelle werelden (in dit geval Mexico-stad en Noord-Canada) op een prachtige manier met elkaar verbonden.
Strand in Zadar
Tijd om een duik in de Adriatische zee te nemen. Ik wist niet zeker of je vanaf de boulevard langs de stadsmuur naar Kolovare beach kan lopen dus ik was bij iedere naderende bocht bang dat het doodliep en ik alsnog terug moest naar de hoofdstraat maar: het kan! Langs de universiteit kan je langs de stadsmuur helemaal doorlopen naar Foša, een kleine burcht net tegen de stadsmuur van de peninsula aan. Tegenwoordig is Foša een chic restaurant en is de inkeping die zorgt voor een smalle toegang tot de oude stad en de Venetiaanse stadspoort een haventje voor vissersbootjes, heel idyllisch. Vanaf hier loop je in 5 minuten langs een vrij slecht onderhouden en saai deel van Zadar onder het park Perivoj Vladimira Nazora u Zadru langs naar Kolovare beach. Eerst kom je langs de waterpoloclub met zeezwembad en schoonspringtoren, beide redelijk vervallen maar er is wel een bar en terras. Als je iets meer puf hebt kan je beter direct doorlopen naar het echte Kolovare beach dat begint bij Hotel Kolovare. Dit is een strand met een gazon, kiezels en zelfs een stukje zandstrand (dat zie je niet vaak in Kroatië). Op de hoek aan het begin van het strand zit een leuk strandtentje Cuba Libre Beach Bar met terras en ligstoeltjes, goed toeven met een biertje en een boek. Voorbij het zandstrand is een oude put die vroeger gebruikt werd om boten van zoet water te voorzien. Het is niet erg goed onderhouden maar best leuk om even te zien. Verderop zitten nog een paar barretjes waarvan een met speeltoestellen en trampolines, hier is ook een parkeerplaats bij.
Lunch aan het strand
Boven het strand zitten 3 (snack)barretjes op een rij met terras met mooi uitzicht over het strand, de zee en de eilanden voor de kust van Zadar. Bij de eerste bar hebben ze schepijs en pizza’s, bij de tweede een uitgebreidere snackbarkaart van ontbijt t/m diner en bij de laatste zitten mensen vooral koffie te drinken. Voor de lunch op de derde dag heb ik bij het middelste tentje geluncht, Fast Food Đir Kolovare. Lekker comfort food: broodje ćevapčići met extra ajvar en een šopska salade. Die salade heb ik vorig jaar in Montenegro heel veel gegeten, het is komkommer, tomaat, olijven en geraspte feta-achtige kaas, lekker zout en fris. Goede combinatie voor bij een pivo. Tijd voor een douche en rustmomentje voordat ik ook het avond- en nachtleven van Zadar ging verkennen. Heel eerlijk gezegd vond ik het moment van alleen de deur uit gaan om door de stad te gaan lopen op zoek naar vermaak en lekker eten iedere keer het lastigst maar eenmaal op pad, en vooral wanneer het weer gelukt was om precies te eten waar ik zin in had met een lekker glaasje wijn erbij, voelde ik me helemaal niet meer ongemakkelijk. Sterker nog, ik vond het heerlijk!
Dagtrip Plitvice meren
Op mijn wishlist stond altijd nog het bezoeken en bewonderen van de groenblauwe Plitvice meren (Plitvička Jezera)en daarom had ik voor mijn tweede dag een georganiseerde tour naar de Plitvice meren geboekt via getyourguide.nl. Om 8:30u verzamelen bij een bus stop net aan de overkant van de brug vanuit de oude stad en om 18:30u werden we hier weer afgezet. De Plitvice meren zijn UNESCO werelderfgoed en dat is terecht, het water is in het echt net zo groenblauw als op de foto’s en de bossen, beesten, bloemen meren en watervallen zijn heel indrukwekkend. Het is er alleen wel mega druk! Volgens onze gids kon je niet echt voorspellen welke dagen druk en welke dagen rustig waren dus het is puur geluk als je een rustige dag hebt. Wij moesten een half uur wachten om met de boot van de ene kant naar de andere kant van het grote meer te kunnen terwijl er 7 boten voeren. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten en als je van de lage naar de hoge meren vaart kom je uit bij een groot grasveld met picknickbanken en selfservice restaurantjes. Als je begint bij entrance 2 (de hoge meren) en eindigt bij entrance 1 (de lage meren) dan sluit je af met het beroemdste plaatje van de Plitvice meren. Omdat dit de aangeraden route is omdat het minder klimmen zou zijn is het i.v.m. de drukte misschien verstandig om juist de omgekeerde route te doen, goed voor de kuiten.
Nightlife in Zadar
Bij de Plitvice tour zat ik in een zeer divers gezelschap waaronder twee gezellige en forse Australische verpleegsters, een super fit Canadees stel van midden 70 en twee Amerikaanse meiden die studeerden in Cork, nog een Amerikaanse die in Utrecht woonde en een echte Utrechtenaar. Met die laatste vier ging ik ’s avond in Zadar naar de opening van The Garden Lounge, het kleine zusje van The Garden club in Tisno. Toen wij 12 jaar geleden voor het eerst in Kroatie waren zat deze Garden club Petrčane en hebben we hier leuke middagen met knalflessen en dansavondjes gehad. Ondanks dat de club hier weg is, is Petrčane nog steeds een heerlijke vakantiebestemming. The Garden in Tisno heeft ieder jaar een festival van een week met house en techno DJ’s, lijkt me ook nog een keer leuk om naartoe te gaan 🙂 Bij The Garden Lounge in Zadar kan je ook wat eten, ze voeren een ‘raw’ vegankaart. Ik heb alleen een Maraschino en een IPA uit de eigen Garden Brewery gedronken want ik had vooraf al heerlijk gegeten.
Dat eten had ik gedaan bij Konoba Martinac, het zit in een straatje achter de kathedraal en het is vrij rustiek ingericht maar heeft twee leuke terrassen op de binnenplaats die overgroeid is met struiken. Op aanraden van de super vriendelijke ober heb ik de specialiteit van het huis gegeten: filet van zonnevis met zwarte gnocchi en truffelsaus. Daarbij een heerlijk glaasje Malvasia huiswijn. Om het bodempje voor de stapavond compleet te maken besloot ik ook nog voor een coupe bij de beste ijswinkel van Zadar te gaan, Donat. Op naar The Garden Lounge! Het blijft een leuke locatie met lekkere loungebanken en ik vind een Zadarski Maraschino met ijs altijd heerlijk maar ze waren nog niet echt klaar voor de opening. Ze hadden geen olijven dus een Gin Martini was gewoon twee shots Gin en het personeel moest ook nog ingewerkt worden, ik hoop dat dat inmiddels allemaal wat soepeler loopt voor het zomerseizoen. De laatste avond kwam ik er ook nog achter dat in het Ledana park een soortgelijke loungeclub zit, daar was het midden mei ook nog erg rustig en de officiële openingsparty was begin juni dus misschien gaat mijn broertje met zijn vriendin er volgende week eens kijken. Wij waren in The Garden Lounge in ieder geval toe aan iets meer reuring dus na 2 drankjes gingen we de rest van het nachtleven in Zadar verkennen. Nou, die reuring is gelukt, 10 minuten later stonden we bij een optreden van The Nipplepeople in de Guma Bar. The Nipplepeople, een Kroatisch electropop duo, zijn helemaal klaar voor het songfestival 2020!
rondom Pet Bunara
De laatste dag in Zadar heb ik nog een wandeling gemaakt door het Ledana prak, hier kwam ik het super fitte Canadese echtpaar weer tegen die meeliepen met een gratis Engelstalige tour. Natuurlijk wilde ik ook nog wel even een museum bekijken. Van te voren had ik bedacht het Museum of Illusion te bezoeken als het een slechtweerdag zou zijn maar het is uiteindelijk het Kneževa palača geworden. Dit was een interessant museum, voornamelijk door het totaal uiteenlopende aanbod aan exposities; moderne kunst, alle beesten uit de Kroatische bossen opgezet in een kamer en de oude interieurs van de Duke. En uiteraard heb ik ook nog een bezoekje gebracht aan de kathedraal en over het naastgelegen Romeinse Forum gelopen. Daarna ben ik via de groenten- en vismarkt tegen de stadsmuur nog even naar het Pet Bunara plein gelopen voor een bijela kava (witte koffie, oftewel koffie verkeerd). Op dit plein staan 5 (pet) putten (bunara) op een rij. Het restaurant Pet Bunara is erg geliefd bij Amerikanen. Mijn Amerikaanse vriendinnen waren er super enthousiast over en ik wilde er daarom de laatste avond gaan eten maar alle tafels waren gereserveerd tot 21:30u. De menukaart ziet er goed uit en de gerechten die ik voorbij zag komen ook, de prijzen liggen ook wel iets hoger dan bij de meeste restaurants in Zadar. De laatste avond in Zadar had ik nog erg trek in schaal- en schelpdieren in mijn favoriete Buzara saus, knoflook, peterselie, witte wijn en verse tomaat. Die vond ik aan de andere kant van het Pet Bunara plein bij Konoba Skoblar en was erg lekker! Van de aardige ober kreeg ik een glaasje wijnlikeur, die smaakte een beetje naar ijskoude en mierzoete gluhwein, weer eens wat anders.
Dugi Otok en het paradijs Sali
De volgende ochtend ben ik voor mijn laatste Kroatische dagje naar Sali op Dugi Otok gegaan. Hier ben ik al 3 keer geweest en het is een heerlijk rustoord van twee baaitjes met minstens 10 restaurantjes. Je kan hier bij de toeristeninformatie of naastgelegen ijssalon een scooter huren waarmee je over het mooie smalle eiland (dugi otok betekent lang eiland) kan touren of je kan ermee naar het Telašćica National Park. Dit nationale park is de voorbode van het Kornati National Park, meer dan 100 kleine onbewoonde eilandjes. In het Telašćica National Park kan je een bootje huren en naar de mooie baaitjes aan de zuidkant van het eiland varen voor een snorkelduik. In Sali had ik nog een gegrilde vis, ingelegde ansjovisjes en octopussalade op het programma staan. Nadat ik eerst in toch nog wat zonnestralen lekker op een eigen betonplateau-strandje mijn boek heb zitten lezen begon het te regenen en ben ik bij Konoba Trapula ben ik geslaagd voor de heerlijke gegrilde vis, een zeebaars, uiteraard met blitva en een glaasje Malvasia. ’s Avonds was het tijd voor mijn favoriete restaurant in Sali: Spageritimo. Hier viel ik met m’n neus in de boter want de Rotaryclub uit Ljubljana was net aangemeerd met 12 zeiljachten in de haven van Sali en 20 leden zaten gezellig te borrelen bij Spageritimo. Erg fijn al die complimenten maar gelukkig gingen ze na een halfuurtje ergens anders eten en kon ik genieten van mijn bordje Delicijia Sali wat bestond uit heerlijke gezouten ansjovisjes op heerlijke rijpe tomaten, in azijn ingelegde ansjovisjes, octopussalade en olijven. Het leuke was dat ze hier de Zlahtina wijn uit Vrbnik op de kaart hadden staan per glas, heerlijk frisse witte wijn. Vrbnik ligt op het eiland Krk en is ook zeker de moeite waard om eens te bezoeken, alleen al voor de wijn maar vooral ook voor het leuke stadje Krk. Omdat het meisje dat voor de eerste dag in het restaurant werkte en de kok wel wat medelijden met me hadden na de overweldigende aandacht van de Sloveense mannen kreeg ik een dessert van het huis, een heel bord vol taartjes en koekjes. Daar voor de goede orde dan toch ook nog een kopje thee bij en mijn laatste slokje Zlahtina, een topafsluiter!
Veerboten en eilanden in Kroatië:
Als je naar een eiland wil kan je met Jadrolinija en de G&V Line Iadera reizen, er is een vertrek haven voor voetpassagiers bij de oude stad en hier kan je bij de kantoortjes ook kaartjes (ongeveer 3 euro enkele reis) kopen. De vertrektijden kan je op internet of ter plaatse vinden. Als je met de auto naar een eiland wil, of zelfs naar Istrië, Italië of Griekenland dan is er een have bij het industrieterrein ten oosten van het centrum. Een leuke bestemming waar je met de autoveerboot vanaf Zadar naartoe kan is Mali Losinj, vanaf daar kan je vervolgens weer met de autoveerboot naar Istrië, heerlijk om een zomervakantie te eilandhoppen in Kroatië!